enter: hej
mam pytanie, bo zrobił mi się mętlik w głowie.
Treść zadania: Rozłóż na czynniki wyrażenie:
(uproszczę je na maksa, żeby nawet największy inteligentny leń po przeczytaniu zechciał
mi pomóc

)
a) 4x
2-1
b) 9-2x
2
Gdyby była to funkcja musiałabym postąpić tak:
1. Odszukać miejsca zerowe i stworzyć z tego postać iloczynową, czyli wyglądałoby to tak:
a) miejsca zerowe: 0,5 i -0,5 więc 4x
2-1=4(x+0,5)(x-0,5), D
f=R
b) miejsca zerowe:3/
√2 i -3/p{2 (pomijam usunięcie niewymierności) więc
9-2x
2=-2(x+3/
√2)(x-3/
√2), D
f=R
mam rację?
Jednak jest to tylko wyrażenie więc jego rozkład na czynniki ma wyglądać tak:
a) 4x
2-1=(2x-1)(2x+1)
b) 9-2x
2=(3-
√2x)(3+
√2x)
mam rację?
Czy jeślimając w temacie zadania rozłóż wyrażenie zapiszę:
4x
2-1=4(x+0,5)(x-0,5) to będzie dobrze? czy jednak trezeba trzymać się tej drugiej
wersji?
15 gru 21:38
Basia:
po co Ci tu funkcja?
wzory skróconego mnożenia i nic więcej
Jednak jest to tylko wyrażenie więc jego rozkład na czynniki ma wyglądać tak:
a) 4x2-1=(2x-1)(2x+1)
b) 9-2x2=(3-√2x)(3+√2x)
mam rację?
Czy jeślimając w temacie zadania rozłóż wyrażenie zapiszę:
4x2-1=4(x+0,5)(x-0,5) to będzie dobrze? czy jednak trezeba trzymać się tej drugiej
wersji?
obie wersje są poprawne, ale pierwsza w zupełności wystarczy
15 gru 21:43
gaga:
Można i tak i tak

w tej ostatniej widzisz od razu miejsca zerowe

a w tej pierwsze

no też ale wolicie jak ładnie widaćc


nie ma mętliku w tym przypadku jak kto chce

15 gru 21:43
enter: ok, spoko, spytałam, bo ja po prostu zawsze rozkładałam na czynniki takie wyrażenia
szukając miejsc zerowych i podając postać iloczynową, a tu teraz robię zadania z
jakiegoś innego zbioru i patrzę, że w odpowiedziach po raz kolejny widzę taki sposób
rozkładu... i się zaczęłam martwić że mój jest zły

... mam skłonności do udziwniania i
rozwiązywania okrężnymi drogami, a chciałabym się tego wyzbyć
16 gru 09:21