Sara: jeszcze ostatnie zadanie

dla jakich wartości parlamentu m funkcja kwadratowa określona wzorem f(x) = x2 2mx
+(3m+4) ma jedno miejsce zerowe?
tzn coś mi delta nie wychodzi i ogólnie proszę o rozwiązanie
15 gru 21:05
gaga: No delta


! i to Δ=0 taki warunek trzeba nałożyc na te deltę

a co nie wychodzi

za raz zobaczymy gdzie robisz błąd

tzn Ty zobaczysz
Δ =
i upsss nie wiem co masz między x
2 + czy -

napisz



15 gru 21:10
Sara: aaa minus

no mi delata wychodzi
Δ =4m
2 -12m -16
ale jakos nie pasuje
15 gru 21:24
gaga:
No zaraz zobaczymy co Ci nie pasi


czyli 4m
2 -12m -16 = 0 / :4
m
2 -3m -4=0
druga delta Δ
1= 9+16= 25
√Δ1 = 5
to m
1= 4 m
2= - 1
odp; równanie ma jedno rozw. gy m = 4 lub m = -1
pasuje


15 gru 21:29
Sara: jaka druga delta?
15 gru 21:33
gaga:
No przecież masz nałożyć warunek na deltę z m
że równa zero i wtedy wyliczysz m
15 gru 21:37
Sara: nie rozumiem
15 gru 21:46