Nikki: Hej

prosze o pomoc : Piotr i Paweł kolekcjonują płyty kompaktowe. Gdyby Piotr dał
Pawłowi 4 płyty, to obaj mieliby ich tyle samo. Gdyby Paweł dał Piotrowi 8 płyt wówczas
miałby 5 razy mniej niz Piotr. Po ile płyt w swojej kolekcji miał każdy z chłopców ?
15 gru 20:51
gaga:
x --- płyty Piotra
y ---- płyty Pawła
x - 4= y
5(y-8)= x +8 rozwiąż układ
dasz radę

powinno Ci wyjść ,że x= 17 płyt y= 13 pyt
15 gru 21:00
Nikki: wynik jest inny powinno wyjść 14 i 22
15 gru 21:08
gaga:
Nie może tak być bo sprawdź już przy pierwszym równaniu sie nie zgadza

jeżel tak jak Ty podajesz to zobacz
22- 4 = 18 to Paweł musiałby mieć 18 płyt
a podajesz że 14 czyli może nie ta odp zobaczyłeś(aś)
bo u mnie wszystko OK
17 -4 = 14 ok
(13 -8)= 5 17+8=25
czyli Paweł ma pięć razy mniej płyt Ok
15 gru 21:17
Nikki: Końcówka aś

hmm czyzby moja matematyczka sie machnela w zadaniu, ciekwe, zaraz sobie
jeszcze raz to sprawdze
15 gru 21:23
Nikki: Ale zaraz 22-4=18 a 18+4= 22
14-8=6
22+8=30
30/5=6
u ciebie:
17-4=13
13+4=17
13-8=5
17+8=25
25/5=5
z tego co ja tu namazalm to i ty masz dobrze to 22 i 14 tez jest dobrze. Gdzie robimy
bląd
15 gru 21:30
15 gru 21:35
Basia:
Piotr i Paweł kolekcjonują płyty kompaktowe. Gdyby Piotr dał
Pawłowi 4 płyty, to obaj mieliby ich tyle samo. Gdyby Paweł dał Piotrowi 8 płyt wówczas
miałby 5 razy mniej niz Piotr. Po ile płyt w swojej kolekcji miał każdy z chłopców ?
x - Piotr
y - Paweł
x-4=y+4
5(y-8)=x+8
x=y+8
5y-40=y+8+8
4y=56
y=18
x=22
nie wiem gdzie zrobiliście błąd, ale mnie wychodzi właśnie tak
15 gru 21:37
15 gru 21:39
Basia:
oczywiście
y=14
x=22
to literówka
15 gru 21:39
Nikki: Tej jeszcze inaczej wyszło

Basia 56/4 to 14

oj no nieźle pół forum pracuje nad
jednym zadaniem

heh dzięki wam
15 gru 21:41
15 gru 21:50
Chemik 19: heh zanim napisałem toście mnie wyprzedzili
15 gru 21:52
gaga:
Kochany chemiku

! nie myli się tylko Ten co nic nie robi OK

?
15 gru 21:55