Ciemna masa ;[: W trapezie ABCD podstawy mają długości |AB|=a i |CD|=b .
Punkt E jest punktem przecięcia przekątnych trapezu.Oblicz stosunek pól trójkątów ABE i
CDE oraz stosunek pól trójkątów AED i ABE.
15 gru 20:43
Ciemna masa ;[: rozwiążcie to ... ja nie moge nikt mi moich zajęć nie rozwiązuje
15 gru 22:15
Ciemna masa ;[: zadń znaczy się
15 gru 22:16
Basia:
coś mi na razie nie wychodzi ale obiecuję, że pomyślę
tylko czy to na pewno wszystkie dane?
15 gru 22:24
Basia:
wszystkie, wszystkie, już wiem
trójkąty ABE i CDE są podobne, bo:
kąt BAE=kąt DCE
kąt AEB=kąt CED
kąt ABE=kąt CDE
w skali s = |a| / |b|
czyli PABE / PCDE=s2=a2/b2
drugie identycznie
15 gru 22:30
Ciemna masa ;[: dziękuje


bardzo
15 gru 23:06
Ciemna masa ;[: ale jak drugie tajk samo

co drugie

15 gru 23:07