Paulina: Liczby 2c-2 , c+1 , 2c+2 są długościami boków trójkąta. Do jakiego przedziału należy
liczba c? proszę o pomoc
15 gru 20:32
Paulina: Czy stosunek długości boków trójkąta może być równy 2 : 4 : 6 ? Odpowiedź uzasadnij.
15 gru 20:35
b.: skoro są długościami boków trójkąta, to muszą zachodzić nierówności
(2c-2) + (c+1) > 2c+2
(2c-2) + (2c+2) > c+1
(c+1) + (2c+2) > 2c-2
rozwiąż każdą z tych nierówności i weź część wspólną rozwiązań
2.
spośród tych 3 liczb 2c+2 będzie największa (bo 2c+2 = 2*(c+2), 2c+2 = (2c-2)+4).
czyli jeśli może być 2:4:6, to musi być
2c+2 = 6k
oraz
2c-2 = 4k
c+1 = 2k
albo
2c-2 = 2k
c+1 = 4k
rozwiąż w tych 2 przypadkach i zobacz, co dostaniesz (może sprzeczność, a może nie...)
15 gru 20:43
Paulina: to drugie to było oddzielne zadanie...
15 gru 20:48
gaga:
suma dwu boków trójkata jes zawsze wieksza od dług boku trzeciego
to tzw. warunek trójkata

no i a>0, b>0 ,c>0
czyli weźmy 2c -2 +c +1 > 2c +2
c > 3
i
2c - 2 +2c +2 > c+1
3c > 1 to c >1/3
i c+1 +2c +2 > 2c -2
c > -5
ponieważ musza zachodzić jednocześnie więc cz. wspólną jest
c>3 czyli c⊂(3,∞)
w zad 2/ widać,że nie bo
już widać ,że
2+4=6 a w warunku trójkata nie może zachodzić równość
15 gru 20:50
Paulina: dzięki bardzo
15 gru 20:52