Asica: I moje kolejne zadanko ktorego jak zwykle nie wiem jak rozwiazac

Oblicz pole rombu w o
obwodzie 40 cm, w ktorym stosunek przekatnych jest rowny 3:4
15 gru 20:18
gaga:
d1/d2= 3/4 to d1= 3/4*d2
przekątne podzieliły romb na cztery trójkaty prostokątne
gdzie przeciwprostokatna to bok a
i połówki przekatnych to przyprostokatne ok?
4a= 40 to a =10 cm
z tw. Pitagorasa obliczymy dług.przekatnych
1/2 d1= 3/8 *d2
102 = (3/8*d2)2 + (1/2 d2)2
9/64*d22 +1/4*d22 = 100
25/64*d+22 = 100 bo sprowadzilismy do wspóln. mianownika ok?
d2 = 4*64 to d2= 2*8 = 16 cm
d1= 3/4* 16= 12 cm
pole więc liczymy ze wzoru
P= 1/2*d1 *d2 wy macie pewnie P = 1/2* e*f ( ale to tosamo ok?
P= 1/2*12*16= 96 cm 2
15 gru 20:33
Asica: zagmatwane i poplątane ale śliczne dzięki
15 gru 20:36