Paulina:): I √x2-2x+1 - 2I = 3
15 gru 19:07
xpt: Wiedziałem, ze jest źle ta wartość bezwzględna

już Ci rozpisałem, że ten pierwiastek = |x-1|
więc zadanie wygląda tak
| |x-1| -2 | = 3
|x-1| -2 = 3 V |x-1| -2 = -3
|x-1| = 5 V |x-1| = -1
x-1 = ±5 V x-1 = ± 1
x= 6 V x= -4 V x= 0 V x= -2
czyli
x∈ {6,-4,0,-2}
15 gru 19:13
gaga:
x
2 -2x +1= (x-1)
2 √(x-1)2 = I x-1 I
czyli masz
I I x-1 I -2 I= 3
czyli
I x-1 I - 2 = 3 lub Ix - 1 I -2 = - 3
I x-1I = 5 lub I x-1I = - 1 -- tu sprzeczność
czyli x-1=5 lub x-1= - 5
x= 6 lub x = - 4 -- to juz sa rozwiazania ok
15 gru 19:15
Paulina:): dziękuje
15 gru 19:17
gaga:
xpt. rozwiazania tylko x = 6 lub x = - 4
0 i - 2 niestety nie

przykro mi

Sprawdź przez podstawienie
15 gru 19:18
gaga:
Paulinko ale tylko moje rozw. jest poprawne

!
soryy xpt

znowu pomyłka

a ja ją musze poprawić

jak widzę błąd ok?
15 gru 19:20
15 gru 19:24
XUL: Racja, wyrażenie pod modułem jest zawsze nieujemne!
15 gru 19:30
Paulina:): ok
15 gru 19:32