matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bertas:
4+
√
7
----licznik
√
7
-2------mianownik
15 gru 18:30
xpt:
mnożysz licznik i mianownik przez (
√
7
+2) i otrzymujesz [ (4+
√
7
)(
√
7
+2) ] / [ (
√
7
-2) (
√
7
+2) ] = [ 4
√
7
+ 7 + 8 + 2
√
7
] / [ 7-4 ] = = [ 15+6
√
7
] / 3 = 5+2
√
7
15 gru 18:34