pati: 2x - 3(x + y) + 14= y - 2
2(x - y) + 3y + 3 = 2y - 1rozwiąż układ równań metodą podstawiania.
15 gru 18:09
xpt: Wyznaczasz jedna zmienną z 1 równania (możesz też z 2go, ale ja zrobiłem z 1go)
2x - 3(x + y) + 14= y - 2
2x - 3x -3y + 14= y - 2
-x -4y = -16
x= 16-4y
teraz podstawiasz do drugiego równania wartość (16-4y) wszędzie tam gdzie masz x
2((16-4y) - y) + 3y + 3 = 2y - 1
2(16-4y-y)+3y+3=2y-1
2(16-5y)+3y+3=2y-1
32-10y+3y+3=2y-1
34=9y
y= 34/9
teraz podstawiasz y do x= 16-4y
x= 16-4(34/9)
x= (144 - 136)/9
x=8/9
odp.
x=8/9
y= 34/9
15 gru 18:19
Karina : x+3y=4
2x−y=1
11 sty 11:31