Bardzo proszę o pomoc w potęgach
kdafb: Bardzo proszę o pomoc w potęgach
(56 do potęgi 1/4) i za nawiasem jeszcze do (− 1/2)
(2 do potęgi 1/2 jedna druga) i jeszcze za nawiasem do potęgi (−2)
Z góry dziękuję za pomoc.
5 cze 17:01
R.W.16l: | | 1 | | 1 | | 1 | |
1. (561/4)−1/2=(4√56)−1/2=( |
| )1/2=√ |
| = |
| |
| | 4√56 | | 4√56 | | 8√56 | |
| | 1 | | 1 | |
2. (21/2)−2=(√2)−2=( |
| )2= |
| |
| | √2 | | 2 | |
można i tak to zapisać:
| | 1 | |
1. (561/4)−1/2=56−1/8= |
| |
| | 8√56 | |
5 cze 17:11
kdafb: Dziękuję Ci bardzo za pomoc, a wiesz może jeszcze jak wyciągnąć ten pierwiastek z 56 do jakiejś
liczby , bo mam takie działania i muszę to później mnożyć?
5 cze 17:16
R.W.16l: nie da się, bo np. 28=265, czyli gruuuuuuuuubo ponad 65, o 38 nie będę mówił, więc nie da się
56 tak rozlożyć na czynniki, aby choćby jeden można było spierwiastkować 8−stopnia
5 cze 17:19
R.W.16l: chyba że...
8√56=4√√56=4√2√14
5 cze 17:21
R.W.16l: w sensie ze 1*2? jeśli tak to nic więcej nie da się zrobić, prócz po prostu dopisać 2 przed
8√56
5 cze 17:22
kdafb: Z poprzednich potęg jak liczyłem wyszło 3 i teraz mi zostało już tylko to 8√56 pomnożyć przez 3
, ale nie bardzo wiem jak to zrobić
5 cze 17:28
kdafb: i najgorsze jest to że powinno mi wyjść z tego mnożenia 23,5 a tu nic...
5 cze 17:30