matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mam wyznaczyc postac kanoniczn
Kamil:
Mam wyznaczyc postac kanoniczna i Δ =0 to jak mam policzyc wtedy p i q
y= −3x
2
+ 6x −3
5 cze 16:38
Mateusz:
−b
p liczysz normalnie p =
q tez podstawiasz dane za Δ podstawiasz to zero jak ci tak
2a
−Δ
wyszło no i liczysz q=
4a
5 cze 16:45