ciągi
czekolada: i kolejne nie do konca jasne zadanie ( gdyby cokolwiek było jasne

haha) . Ciąg (a
n) jest
ciągiem malejacym o wyrazach dodatnich . zbadaj monotonicznosc ciągu (b
n), wiedząc,że
a) b
n= −3a
n
b
n= −3( a
n+1 − a
n)
i to jakos 3ba tak dalej rozpisywac ?
5 cze 16:12
Amaz:
a) ja bym tutaj −3 zapisał jako 3*(−1), żeby się nam rozjaśniło jak to wygląda

b
n=3*(−1)a
n, teraz jest pytanie, co się stanie jeśli ciąg malejący o wyrazach dodatnich
przemnożymy razy (−1). Wtedy ciąg −a
n bedzie miał wyrazy tylko ujemne, mało tego, bedzie też
rosnący. Pozostaje nam jeszcze tylko pomnożyć razy 3, ta trójka tutaj tak naprawde nić nie
zmienia, zatem ciąg b
n=−3a
n jest rosnący
5 cze 16:25
Amaz: aaa, przepraszam, już wiem jak to się robi
5 cze 16:29
Amaz: a)
bn+1−bn=−3an+1−(−3an=−3a{n+1}+3an=3(an−a{n+1})>0, ponieważ korzystamy z tego, że
ciąg an jest malejący, zatem an−a{n+1}>0
5 cze 16:31
Amaz: czyli w przykładzie a) ciąg b
n jest rosnący, troche źle mi się napisało tam
5 cze 16:33
czekolada: nie rozumiem −.−
5 cze 16:35
Amaz:
robisz tak jak zawsze, czyli odejmujesz bn+1 wyraz od bn
bn+1−bn = −3an+1−(−3an) = −3an+1+3an = 3an−3an+1=3(an−an+1)>0 czyli ciąg
bn jest rosnący.
an−an+1>0 i pomnożone razy 3, da nam zawsze liczbę dodatnią.
5 cze 16:41
czekolada: ok , dziekuje

postaram sie zrobic reszte sama...
5 cze 17:32