ciągi
czekolada: Podaj przyklad ciagu malejacego (an) o takiej wlasciwosci, ze ciąg (bn), bn = |an|
a) jest malejący
nie do konca rozumiem to polecenie .., albo wartosc b. mnie przeraża. −.−
5 cze 15:35
Amaz:
| | 1 | |
może an= |
| , wtedy ten ciąg jest malejący. |
| | n | |
5 cze 15:39
Amaz:
wtedy bn=|an| tez będzie malejący
5 cze 15:39
czekolada: ze ciąg (bn), bn = |an| −> to jakos do mnie nie przemawia. ,
5 cze 15:40
czekolada: aaaa...czyli oba maja byc malejące ?
5 cze 15:41
Amaz:
nom, na to wychodzi, też miałem na początku problem, ze zrozumieniem polecenia, troche zawiłe
5 cze 15:43
czekolada: a jesli w jest napisane b) jest rosnący. to moze byc an=n2−2 ? bedzie rosnące ........
5 cze 15:43
Amaz:
czyli a
n ma być malejący, natomiast |a
n| ma być rosnący, to może taki łatwy przykład:
a
n=−n jest malejący
|a
n|=n jest rosnący
5 cze 15:46
Amaz:
W zadaniach typu: podaj przykład ciągu lub funkcji która coś tam coś tam, zawsze staraj się
doszukiwać jak najłatwiejszych rozwiązań
5 cze 15:49
czekolada: ale z rosnącego na malejący ciezko byloby zrobic... w sensie zeby an − rosnące bylo jako |an|
malejące...
5 cze 15:52
czekolada: nie stop. rozumiem −.− hahaha, ok.. rozumiem
5 cze 15:53
czekolada: c) nie jest monotoniczny .. wiec tutaj chyba leżę . ale zrozumialam o co chodzilo z a) i b) i
mysle ze sama tez bym juz cos teraz wymyslila ; )
5 cze 15:54
Amaz:
Twój przykład an=n2−2 jest zły, ponieważ an ma być malejący, przeanalizujmy treść zadania
jeszcze raz, oto jego pierwsza część:
"Podaj przyklad ciagu malejacego (an)" czyli an ma być malejący
druga część polecenia
"o takiej wlasciwosci, ze ciąg (bn), bn = |an| (b)) jest rosnący" czyli rosnący ma być ciąg
bn=|an|
5 cze 15:55
Amaz:
OK teraz przykład c) an malejący, ale |an| niemonotoniczny.
Spróbuję to narysować ok?
5 cze 15:59
Amaz:

tak wygląda wykres ciągu malejącego, jego wzór to a
n=−n
2+4, teraz co się stanie jak nałożymy
wartość bezwzględną na ciąg a
n? Pokażę to na drugim rysunku
5 cze 16:02
Amaz:

Po nałożeniu wartości bezwzględnej, to co było pod osią odbija się w górę, czyli ciąg jest
niemonotoniczny, bo maleje dla n=1, n=2, a potem rośnie, |a
n|=|−n
2+4|
5 cze 16:05
Amaz:
pomyślę jeszcze troche, moze uda mi się znaleźć łatwiejszy przykład ale wątpie

, a może ktoś
inny się pokusi
5 cze 16:06
czekolada: Amaz jesteś boski

!
5 cze 16:07
czekolada: takiej trudnosci przyklad wystarczy ..............................
5 cze 16:16