(0,04) do potęgi 1/2 .Bardzo prosze o pomoc
kdafb: Bardzo prosze o pomoc, nie wiem jak to jest z potęgami,chodzi mi o taki przykład ,
(0,04) do potęgi 1/2 ( jedna druga) = i ma wyjść z tego 0,2
,tylko nie wiem jakim sposobem zostało to obliczone, gdyby ktoś mógł mi to wyjaśnić to będę
ogromnie wdzięczny. I mam jeszcze jedno pytanie ,jak byłoby w przykładzie kiedy mam (4,84) do
potęgi 1/2 ( jedna druga)?
Z góry dziękuję za pomoc.
5 cze 15:13
Amaz:
Podnoszenie do potęgi 1/2, to tak naprawde pierwiastkowanie, więc, może ja napiszę
√0,04=
√4,84=2,2, a możesz mieć kalkulator?
5 cze 15:21
Eta:
(0,04)
1/2=
√0,04= 0,2
(4,84)
1/2=
√4,84= 2,2
5 cze 15:21
kdafb: Dziękuję bardzo.
5 cze 15:30
Paulina: 0,12:0,042
23 sie 13:18
#k:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2 : ( |
| )2= |
| : |
| = |
| | 10 | | 25 | | 100 | | 625 | |
| 1 | | 625 | | 625 | | 1 | |
| * |
| = |
| = 6,25= 6 |
| |
| 100 | | 1 | | 100 | | 4 | |
To jest naprawde łatwe
23 sie 13:58
&k:
jeszcze łatwiejsze
23 sie 15:51