matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zamień na postać kanoniczną y = 2x^2 +2x -4
mirek:
Zamień na postać kanoniczną y = 2x
2
+2x −4
5 cze 14:47
Jack:
y=2(x
2
+x−2)=2(x+
1
2
)
2
−4
1
2
5 cze 14:50
Eta:
−b
−2
1
p=
=
= −
2a
4
2
q= f( −
1
2
)=2*
1
4
+2*(−
1
2
−4=
1
2
−5= −4
1
2
f(x)= a( x−p)
2
+q= 2( x+
1
2
)
2
−4
1
2
5 cze 15:07