JAKIE WYMIARY POWINIEN MIEĆ PROSTOKĄTNY STÓŁ
rinko: Jakie wymiary powinien mieć prostokatny stół o obwodzie 4m aby jego powierzchnia byla możliwie
najwieksza
5 cze 14:43
Jack:
Ob=2a+2b=4 [m] ⇔ 2a+2b =4 ⇔ a+b=2
P=a*b
Z pierwszego wyznaczasz np. "a". (a=2−b)
P(b)=(2−b)*b=−b2+2b
Policz wierzchołek paraboli ("x" wierzchołka to optymalna długośc boku, "q" optymalna wartość
Pola).
5 cze 14:46
Amaz:
2a+2b=4/:2
a+b=2 ⇒ a=2−b
P=ab
| | −Δ | |
P=(2−b)b=−b2+2b, największa wartość(największe pole) będzie w tzw "q", gdzie q= |
| =1 |
| | 4 | |
−b
2+2b−1=0
b=1
a=1
5 cze 14:49