matematykaszkolna.pl
ciągi czekolada: wykaż ze ciag (an) jest ciagiem rosnącym jesli :
 4 
an= 1−

n+1 
jakie są założenia dla ciagu rosnącego ?
5 cze 13:34
Jack: policz an+1−an. Powinno wyjść coś większego od 0, niezależnie od dobieranego "n".
5 cze 13:52
czekolada: wyszło, dzieki Jack emotka
5 cze 13:54
Jack: proszę emotka
5 cze 13:56
czekolada: a jak mam polecenie : zbadaj monotoniczność ciągów i mam przyklad an=n2−5n a1=1−5=−4 a2=4−10=−6 czyli −6+4= −2 ... czyli to jest <0 .. i jak dla mnie bylby to ciąg malejący ... ale w odpowiedziach jest ze nie jest to ciag monotoniczny. kiedy ciag jest monotoniczny w takim razie ?
5 cze 14:15
Jack: Najlepiej policz an+1−an. Jesli dla dodatnich n−ów (tzn jakich dla których jest sens liczyć wyrazy ciągu) wyjdzie że ta różnica jest albo wieksza od 0 albo mniejsza od 0, wówczas ciąg będzie monotoniczny. W tym przykładzie pewnie jest tak że do któregoś tam wyrazu ciąg maleje, ale potem zaczyna rosnąć (a na pewno kiedyś zacznie rosnąć bo mamy wielomian ze współczynnikiem dodatnim przy najwyższej potędze).
5 cze 14:18
Amaz:
 4 4 4 
an+1−an=1−

−(1−

)=...=

>0, dla każdego n∊ℕ
 n+1+1 n+1 (n+1)(n+2) 
Zatem ciąg jest rosnący.
5 cze 14:37
czekolada: caly czas mi nie wychodzi ... an=n2−5n , a4=−4 , a5 = 0 , a6=6 ... czyli te ciągi by mialy różną monotoniczność moze po tym wiadomo ze ciąg ogolnie nie jest monotoniczny ?
5 cze 14:51
Jack: widzisz, że na początku wyrazy Ci malały, a potem kiedyś tam rosną. To wystarczy żeby stwierdzić że ciag nie jest monotoniczny. Ale dla pedantów można pokazać, że: an+1−an nie jest zawsze mniejszy od zera albo zawsze większy od 0.
5 cze 14:53
Jack: an+1−an=(n+1)2−5(n+1)−n2+5n=n2+2n+1−5n−5−n2+5n=2n−4 Widać teraz że ten ciąg dla n=1 ma wyrazy malejące (względem a1 i a2), dla n=2 stałe ( względem a2 i a3), a dla n>2 (względem a3, a4,... itd.) rosnące.
5 cze 14:59
czekolada: czyli za kazdym razem powinna sprawdzac jaki jest ciąg np. na dwóch parach liczb tzn. 1 i 2... oraz np. 5 i6 ... tak zeby bylo widac ze to jest caly czas > od 0 albo < od zera... lub wlasnie ze ciąg nie jest monotoniczny emotka ? dziekuje Jack po raz setny mi pomogles : ) !
5 cze 15:00
Jack: W pewnym sensie tak. Ale zauważ, że gdybyś chciała faktycznie tak sprawdzać, to na którejś parze byś się zatrzymała (ponieważ takich par w ciagu jest nieskończenie wiele) emotka Pomocna okazuje się postać różnicy an+1−an, która pokazuje jaka jest różnica między dwoma kolejnymi wyrazami. U nas to było 2n−4. To oznacza że jak wstawię np. n=1 to 2*1−4=−2, czyli a1+1−a1=−2 czyli ciąg maleje (bo kojelny wyraz jest mniejszy od poprzedniego). Gdy wezmę n=2 to dostaję a2+1−a2=2*2−4=0, czyli oba wyrazy a3 i a2 są sobie równe, Gdy wezmę n=3 to dostanę a3+1−a3=2, czyli ciąg już rośnie bo kolejny wyraz jest większy o 2 od poprzedniego. Widać, że wystarczy policzyc tę różnicę an+1−an i zanalizować wynik emotka
5 cze 15:07
Amaz: Ładnie wytłumaczone
5 cze 15:09
Jack: dzięki Amaz emotka Mam nadzieję że okaże się również pomocne.
5 cze 15:16
czekolada: dzieki Jack : ) ! , oczywiscie pomocne sie okaze ; )
5 cze 15:33