Napisz równanie prostych: pr AB i pr AC
Xiaton:

A=(−2,1); B=(2,−3); C=(3,2)
5 cze 12:47
Xiaton: pomoże ktoś?
5 cze 12:54
Amaz:
równanie prostej ma taki wzór: y=ax+b
pr;AB układ równań
1=−2a+b
−3=2a+b
pr.AC podobnie się liczy
5 cze 12:57
Xiaton: rozumiem dzięki
5 cze 12:58
Eta:
Można , bez układów równań

dla x
A ≠x
B
| | yA−yB | |
pr. AB: y= |
| *( x−xA) +yA
|
| | xA−xB | |
| | 1+3 | |
AB: y= |
| ( x +2)+1
|
| | −2−2 | |
AB: y= −1( x+2)+1
AB: y = −x −1
podobnie:
dla x
A ≠x
C
| | yA−yC | |
pr. AC: y = |
| *( x−xA)+yA
|
| | xA−xC | |
podstaw współrzędne A i C ....... dokończ
5 cze 15:17
Amaz:
Ja jednak jestem "za" układem równań, bo pamiętać taki wzór, to wg mnie zaśmiecanie sobie
głowy, a umiejętność utworzenia układu równań to też jakaś nauka myślenia
5 cze 15:23
Eta:
To nie oznacza,że koniecznie tak!..... należy wyznaczać równanie prostej

Podałam inny ( krótki sposób)
5 cze 15:29
Amaz:
Wiem, wiem, czepiłem się, ponieważ jestem przeciwnikiem używania tego wzoru

, co nie znaczy,
że jest niepoprawny. Chciałbym, żeby w gimnazjach i liceach uczniowie uczyli się myślenia, a
nie klepania na pamięć wzorów, nie rozumiejąc ich w żaden sposób
5 cze 15:36