ciągi
czekolada: | | n2−12n+20 | |
ktore wyrazy ciagu o wyrazie ogolnym an= |
| , n e N+ sa mniejsze od zera? |
| | 3n−14 | |
obliczylam miejsca zerowe z n
2−12n+20 ... n1=2, n2=10
czyli wyszloby (n−2)(n−10)(2n−14) < 0
a teraz jak to zrobic

5 cze 10:59
Amaz:
tam w mianowniku ma być 3n−14, czy 2n−14?
5 cze 11:05
Amaz:

OK rozumiem, że ma być 2n−14, bo n∊ℕ
Mamy coś takiego: (n−2)(n−10)(2n−14)<0
Nasze miejsca zerowe to: 2, 10, 7. Tutaj potrzebny bedzie wykres funkcji wielomianowej:
No i to jest mniejsze od 0 (jak widać z wykresu) dla n∊{1,8,9}
5 cze 11:09
czekolada: nie nie... ma byc (3n−14) .. pomylilam sie. o ile to jest dobrze rozwiazane .... odpowiedz w
zbiorze to " a1,a5,a6,a7,a8,a9}
czyli tak jakby to nasze szukane n moglo byc rowne 1,5,6,7,8,9... tylko nie rozumiem czemu bez
tej 10 i 2 ?
5 cze 11:11
Amaz: bez 10 i 2, ponieważ tam jest <0 a nie ≤0 i to jest ta maleńka różnica, no ale myslę, że wiesz
już jak zrobić, nie bede robił osobno dla 3n−14
5 cze 11:16
czekolada: dla 3n−14 jest n= 3/14 czyli mniej wiecej 4,6 ... czyli tez dlatego "5" bo to jest najblizsza
najwieksza po 4,6 ? .. a 3 czemu nie wchodzi ?
5 cze 11:18
czekolada: ok juz wiem czemu 3 nie wchodzi po narysowaniu wykresu

− wyjasnione, dzięki Amaz

!
5 cze 11:23
Amaz:
Jak widzisz z wykresu, gdy n=5, to wykres jest pod osią, więc "5" tez zabieramy do naszego
zbioru rozwiązań, a "4" już nie, bo wtedy wykres jest nad osią.
5 cze 11:24
Amaz:
No wykres funkcji zawsze pozwala nam zrozumieć jak zachowują się różne elementy
5 cze 11:25