zuzanna: pewien czlowiek oddal na dwa lata do banku 7300zl.Pieniadze byly oprocentowane na 9% w
stosunku rocznym.Po dwoch latach człowiek tenprzeniósł uzyskany kapitał do innego
banku,gdzie uzyskał5% w stosunku kwartalnym(i z kwartalna kaapitalizacja odsetek).Oblicz
jego kapitał po pieciu latach oszcezdzania..
15 gru 17:43
luna:
Nic nie piszesz o potrąceniu podatku?
w pierwszym banku uzyskał po 2-u latach
Kk= 7 300(1+0,09)2 = 7 300 * 1,1881= 8 673,13 zł
w drugim banku oszczędzał nastepne trzy lata
Kk = 8673,13( 1+ 0,05/3)12 bo w trzech latach jest 12 kwartałów
Kk = 8673,13(1+0,016666)12
Kk = 8673,13 *(1,016666)12
Kk= 8673,13 * 1,21939= 10 575,94 zł
15 gru 19:50