beti: naszkicuj wykres funkcji f(x)= 3x+2
5 cze 10:36
Amaz:
a umiesz narysować funkcję y=3
x?
5 cze 10:41
beti: za x musze podstawic −2 −1 0 1 2 zeby miec y tak?
5 cze 10:44
Amaz:
Odpowiedz krótko, umiesz narysować 3
x, czy nie umiesz? Jak nie, to Ci pokażę, także nie wstydź
się

Bo jak umiesz narysować 3
x to umiesz też 3
x+2
5 cze 10:46
beti: −4 −3 −2 −1 0 1 2
1/9 1\3 1 3 9 27 81
dobrze?
5 cze 10:49
beti: 1/9 ma byc pod −4 1/3 pod −3 itd
5 cze 10:49
Amaz:
y=3
x http://www.wolframalpha.com/input/?i=3^x to jest ten pierwszy wykres
dla x=0, y=1, no bo 3
0=1
dla x=1, y=3, no bo 3
1=3
dla x=−1, y=1/3, no bo 3
−1=1/3 itd
To bedzie wykres funkcji 3
x, a jak z tego zrobić 3
x+2?
Wystarczy wykres funkcji 3
x przesunąc o dwa punkty w lewo.
5 cze 10:53
beti: ok dzieki ale inne wychodza wspolrzedne gdy podstwaie do wzoru liczby np:
dla x=0 y =9 no bo 32=9
wiec juz sama niewiem no chyba ze twoje jest dobrze a ja zle podstawiam
5 cze 10:59
Amaz: Ponieważ podstawialas od razu do funkcji 3
x+2, a ja do funkcji 3
x, dlatego mieliśmy inne
wyniki. Jeśli wiemy jak wygląda wykres funcji 3
x, to można określić jak wygląda 3
x+2,
poprzez przesunięcie o wektor, nie było na lekcji przesuwania funckji o wektor?
5 cze 11:04