Objętość ostrosłupa
kowal: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego równe jest 800cm2, a ściana
boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 300. Oblicz objętość.
5 cze 01:12
jeżyk:
Pomagam , rysuję
5 cze 01:33
jeżyk:
| | a√3 | |
IODI= 13h(Δ równobocznego)= |
|
|
| | 6 | |
z ΔODW : H=
12h
b
to:
2a
√3= 6h
b√3 => a= 3h
b
| | a*hb | | 3*3hb*hb | | 9hb2 | |
Pb= 3* |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 40 | |
to: 9hb2= 1600 => hb = |
|
|
| | 3 | |
i a= 3h
b= 40
| | 1 | | 1 | a2√3 | |
V= |
| Pp*H= |
|
| *H=........
|
| | 3 | | 3 | 4 | |
podstaw dane i dokończ
5 cze 01:51
jeżyk:
Dobranoc
Basiu 
Dobranoc Wszystkim wytrwałym
5 cze 01:55