FK
Bienio: Dla jakich wartości parametru k prosta, która jest wykresem funkcji y = kx+5 jest styczna do
okręgu o promieniu 2?
Tyle obmyśliłem, że funkcje koła można pokazać jako
y
2=5−x
2
Ale dalej ugryźć nie mogę
5 cze 00:55
Basia:
a są podane współrzędne środka okręgu ?
równanie napisałeś dla S(0,0), czy tak ma być ?
5 cze 00:58
Bienio: Dokładnie tak. Środek okręgu znajduje się w początku układu współrzędnych
5 cze 01:05
Godzio:
−kx + y − 5 = 0
A = −k B = 1 C = −5
x
2 + y
2 = 4
S(0,0) , r = 2
x
o = 0 , y
o = 0
proponuje skorzystać ze wzoru
| | |Axo + Byo + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
zał. d = r
| |Axo + Byo + C| | |
| = r |
| √A2 + B2 | |
Podstaw dane i oblicz
5 cze 01:06
Basia:
no to odległość punktu S(0,0) od prostej kx−y+5=0 musi być równa 2
czyli
5=2
√k2+1 /()
2
25=4(k
2+1)
4k
2−21=0
(2k−
√21)(2k+
√21)=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo:
układ równań
x
2+y
2=4
y=kx+5
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie
x
2+(kx+5)
2=4
x
2+k
2x
2+10kx+25−4=0
(1+k
2)x
2+10kx+21=0
Δ=100k
2−4(1+k
2)*21=100k
2−84k
2−84 = 16k
2−84
16k
2−84=0 /:4
4k
2−21=0
i dalej tak samo
5 cze 01:11
Bienio: Dziękuję bardzo
5 cze 01:14