kris: |x2-4x+3|=m. Jak to rozwiazac? prosze o pomoc.wiem ze trzeba narysowac ta pierwsza
funkacjie, ale co z tym m ?
15 gru 17:43
xpt: m jest to właśnie wykres funkcji y=|x2-4x+3| czyli jeśli narysujesz tą funkcję to
będziesz miał "obliczone" m.
15 gru 17:50
kris: mam polecenie zbadaj liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru m. Jak to
zrobic?
15 gru 17:58
xpt: trzeba było tak od razu
No to od razu na wstępie można powiedzieć, że dla m<0 nie ma rozwiązań (bo wartość
bezwzględna nie może mieć warości ujemnych).
Pożniej jak już narysujesz ten wykres, to rysujesz poziomą linię na wykresie i sprawdzasz
w ilu miejscach się przecina z wykresem tej funkcji którą narysowałeś.
Możliwe ilości przecięć to
0 (jak m < 0 )
1, 3 lub 5 ( 1 jeśli m przechodzi przez wierzchołek i nie przechodzi przez ramiona
funkcji, 3 jeśli m przechodzi przez wierzchołek i przecina ramiona funkcji, 5 u Ciebie
nie wystąpi, ale są równania kwadratowe przy których mogłoby się to wydarzyć)
2 (jeśli pozioma prosta przecina tylko ramiona funkcji)
4 ( w przypadku gdy funkcja przyjmuje jakieś wartości poniżej wierzchołka)
Nie wiem ile dokładnie będzie przedziałówu Ciebie, ale myślę, e sobei poradzisz. Jeśli
nei - to pytaj.
15 gru 18:11
kris: Ale w ktorym miejscu mam namalowac ta prosta
15 gru 18:17
xpt: Teoretycznie musisz narysować ich nieskończenie wiele

W praktyce musisz określić w jakim przedziale ile jest iejsc przecięcia.
Najprawdopodobniejsze są przedziały
(-∞,0)
0
(0, miejsce w którym jest wierchołek)
miejsce w którym jest wierchołek
(miejsce w którym jest wierchołek,+∞)
15 gru 18:21
kris: Już rozumiem. Wielkie dzięki za wytłumaczenie
15 gru 18:25
kris: Jeszcze jedno pytanko. Jesli jakies rownanie nie rowna sie m, tylko m2 to co wtedy?
15 gru 18:39
gaga:
Wytłumaczę Ci to ok

narysuj wykres parabola W(2, - 1) bo x
w= -b/2a y
w= - Δ/4a
x
1= 3 x
2= 1 -- to miejsca zerowe
teraz łatwo narysować parabole ,bo ramiona do góry ok

ponieważ masz tę funkcje pod modułem
to jej wykres musisz odbić to co pod osią nad oś OX
tzn. ten "brzuszek"
otrzymasz takie niby W z brzuszkiem miedzy ramionami wiesz jak

wierzchołek teraz przeniósł sie do pounktu (2.+1) tak

widzisz juz to

wyobraź sobie ,że nasza oś OY jest osią m
bo w zależności od m masz podać rozwiazania równania
teraz ponieważ nie masz wogóle wykresu pod osią
czyli automatycznie
m <0 odrzucamy
teraz wyszukujesz na tej osi m przedziałów w których
równoległe do osi OX przecinaja tenwykres OK

i co widzisz ? ,że
dla m= 0 masz dwa wspólne punkty z wykresem tak ?
ale jeszcze są dwa wspólne gdzie ?
powyżej wierzchołka tak?
czyli dla m od 1 do plus niesk. bo nad tym wierzch.
a gdzie ma trzy punkty wspólne

nO

tak

tamgdy m mięzdy zerem a jedynką
więc już jestesmy w "domu"
odp
sprzeczne gdy m<0
dwa rozw. gdy m= 0 lub m>1
trzy rozw gdy m ⊂(0,1)
napisz mi czy to rozumiesz już OK!
15 gru 18:41
Dj Kichawa : To jest oczywiste ze jesli coś równe m to trzeba z wykresu odczytać liczbę rozwiązań ej
dzieci dzieci
15 gru 18:43
kris: Tak, to juz bardzo dobrze rozumiem, lecz chodzi mi jeszcze o to co wtedy gdy po drugiej
stronie mamy m2 a nie m.
15 gru 18:46
kris: panie Dj Kichawa, nie kazdy musi byc taki madry jak pan. Ja potrzebuje czasami dobrego
wytlumaczenia aby cos zrozumiec i mam duza satysfakcje, gdy juz mi sie uda to zrozumiec.
15 gru 18:47
gaga:
Nie przejmujsię DJ tak ma

czasami sam nie daje rady z zad.
i wtedy ma nie tęgą mine
15 gru 19:02
xpt: kris - jak masz m2 to wtedy pierwiastkjujesz obustronnie równanie i masz pierwiastek =m
Jeżeli po lewej stronie nie znajduje się żadna wartość m (tak jak u Ciebie w zadaniu) to
mozesz policzyć tylko dla m ≥ 0, ale potem przy odpowiedzi jeśli CI wyjdzie,m że funkcja
ma 2 rozwiązania dla m=1 to jako odpowiedź końcową musisz podać, że ma 2 rozwiązania dla
m= 1 i dla m=-1
15 gru 19:08
kris: Ok. Dzieki. Juz sobie poradze
15 gru 19:10
gaga:
Tak właśnie trzeba jak Ci objaśnił xpt.
sposób rozumowania ten sam

dasz radę
15 gru 19:11
Dj Kichawa : dla scisłosci nie jestem madry tylko sprytny

a do wiedzy to sobie powoli dochodze bo
robie teraz juz okolo 50 zadan z matmy dzienie

Wiem wiem jestem skromny no ale taka
natura
15 gru 19:20
gaga: Czyli zgadza się jesteś WIELKI

i tak trzymaj

15 gru 19:22