Maksiu: 
proszę o pomoc w zadaniu razem z rozwiązaniem i bardzo proszę wytłumaczeniem
=) Jeżeli od kwadratu pewnej liczby odejmiemy kwadrat różnicy tej liczby i liczby 6, to
otrzymamy -120. Znajdź tę liczbę.
15 gru 17:40
gaga:
x --- pewna liczba
X
2 -(x-6)
2= - 120 teraz rozwiazac równanie i obliczyć x
dasz radę

zastosuj wzór (a-b)
2 = a
2 -2ab +b
2
przy obliczaniu
(x-6)
2 - następnie zmień znaki na przeciwne ,bo jest - (x-6)
2
dasz radę napisz ile ci wyszło to sprawdzę ok
15 gru 17:45
Oleksy: x
2 - x
2 - 2x*6 + 6
2 = -120 (chyba) ale ja nie umiem równań rozwiązać
15 gru 19:38
Maksiu: ja tez nie ale spróbuję
15 gru 19:38
Maksiu: x2 - x2 - 2x*6 + 62 = -120
-2x*6 + 62 = - 120
dobrze mysle narazie?
15 gru 19:41
xpt: x2 -(x-6)2 = x2 -(x2 - 2*6x + 36)= x2 -x2 + 12x - 36 = 12x -36
Tak to powinnmo wyglądać na tym etepie na którym Ty jesteś
15 gru 19:52
xpt: To co ja zrobiłetm to jest przekształcenie lewej strony. prawej nie ruszałem
15 gru 19:53
gaga:
No i dobrze wyszło
12x - 36= -120
12x = - 84
x= - 7
15 gru 20:03
4 lis 15:21