t.adas: z napełnionego naczynia o pojemności 102 dm3 w pierwszej minucie wypłynęło 5 dm3, a w
każdej kolejnej o 0.25 dm3 mniej niż w poprzedniej. po ilu minutach naczynie będzie
opróżnione do połowy.
15 gru 16:41
ryba:
po 24 sek.
15 gru 17:21
t.adas: jak to obliczyles?
15 gru 19:00
gaga ryba:
z ciągu arytmetycznego a
1= 5 r = - 1/4
S
n = 51 bo połowa 104 dasz radę
podstaw do wzoru na S
n i wyjdzie Ci równanie kw. z n
jedno n = 24 drugie n= 17 ale drugie nie spełnia warunku zad.
popróbuj jak cos to pisz
15 gru 19:06
t.adas: brakuje jeszcze an?
15 gru 22:29
gaga:
jednak po 21 sek. bo trzeba jeszcze dopasować
co ostatecznie zostaje lub za dużo w ostatnim razie po 17sek
i po 24 sek
no to a
n= 5+(n-1) (-1/4) a
1=5 r = -1/4
a
n = 21/4 -(1/4)*n
S
n= 51
czyli [5+ 21/4 -(1/4)*n]*n
------------------------- = 51
2
czyli ( 41/4 )*n - (1/4)*n
2= 51 /*4
n
2 -41n +408=0 Δ= 49
√Δ =7 n
1=24 n
2= 17
więc sprawdzamy ostatni wyraz a
n dla n= 24 i n= 17
dla n= 17 mamy a
17 = 5 + 16*(-1/4)= 1 litr zostaje
czyli jeszcze na 4 sek razem 21 sek
dla n= 24 a
24 = 5+ 23*(-1/4) = -3/4 czyli za dużo o 3 sek
więc 24 - 3 = 21 sek
odp; po 21 sek zbiornik bedzie opróżniony do połowy
ok
15 gru 23:20