matematykaszkolna.pl
Granice Miki: Bardzo proszę o pomoc. W dowodzie twierdzenia o trzech ciągach jest następujący fragment: niech δ = max{δ0, δ1, δ2}. Wtedy dla każdej liczby n > δ mamy: g − ε < an ≤ bn ≤ cn < ε + g Mógłby mi ktoś wyjaśnić z czego wynika taka zależność? Zupełnie nie mogę zrozumieć jak na podstawie tego maksimum można wywnioskować taką nierówność. Głowiłem się nad tym i głowiłem, jednak bez rezultatu.
3 cze 21:28
Jack: gdzie masz ten dowód? Dasz link?
4 cze 00:04
b.: zobacz wcześniej, zapewne wcześniej jest napisane, że (zgaduję): an <= bn <= cn dla n>δ0 g−ε < an dla n>δ1 cn < g+ε dla n>δ2 więc jeśli n jest równocześnie większe od δ01 i δ2, to zachodzą wszytskie nierówności po lewej stronie wyżej (w 3 wierszach), i już
4 cze 00:59
Miki: b. −−> No własnie nie rozumiem dlaczego jeśli n jest równocześnie większe od δ01 i δ2 to te nierówności zachodzą? Z czego to wynika? Mógłbyś/mogłabyś wyjaśnić to jakoś łopatologicznie, proszę. emotka Jack −−> Dowód można znaleźć na polskiej czy angielskiej Wikipedii lub wchodząc w pierwszy lepszy link w wyszukiwaniach Google pod hasłem "twierdzenie o trzech ciągach dowód".
4 cze 17:37