prawdopodobieństwo warunkowe
aga: O jeszcze jedno poproszę, jeśli można.
A,B ⊂Ω. Wykaż, że jeśli P(B) > 0, to P(A' I B) = 1 − P(A I B).
3 cze 20:25
Amaz: próbowałem i coś mi nie chce wyjść
3 cze 21:11
aga: Mnie też nie chce wyjść. Może jeszcze spróbujesz, albo ktoś inny. Będę czekać. Z góry dziękuję.
3 cze 21:44
Bogdan:
Korzystamy z zależności: P(A'∩B) = P(B) − P(A∩B) oraz z zależności dotyczącej
| | P(A∩B) | |
prawdopodobieństwa warunkowego: P(A | B) = |
| |
| | P(B) | |
| | P(A'∩B) | | P(B) − P(A∩B) | | P(A∩B) | |
P(A' | B) = |
| = |
| = 1 − |
| = 1 − P(A | B) |
| | P(B) | | P(B) | | P(B) | |
3 cze 21:54
Amaz: No rzeczywiście! Byłem tak blisko tego

Gratz
3 cze 21:58
aga: Ślicznie dziękuję.
3 cze 22:09