rach. prawdopodobieństwa (warunkowe)
aga: Bardzo proszę o pomoc!
Jedną kulę białą i 6 czarnych wrzucamy losowo do dwóch ponumerowanych szuflad. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że biała kula znajdzie się w pierwszej szufladzie, jeśli do drugiej
wrzuciliśmy 5 kul.
3 cze 19:20
Amaz:

To zadanko jest bardzo łatwe, ponieważ jest tylko jedna biała kulka, trudniej by bylo gdyby
było ich więcej.
Jak widzisz wszystkich kulek jest 7, a interesuje nas tylko pierwsza szuflada gdzie są dwie
kulki w tym jedna biała. Biała kulka ma dwie szanse by trafić do pierwszej szuflady i 5 szans
by trafić do drugiej szuflady, a wszystkich szans jest 7. Więc prawdopodobieństwo tego, że
| | 2 | |
biała kulka bedzie w pierwszej szufladzie, to po prostu |
| . |
| | 7 | |
3 cze 19:49
Basia:
7 → 2
|Ω|=2
7
A − biała w 1
B − 5 kul w 2
liczymy |B|
wybieramy 5 kul spośród 7 i wrzucamy do 2, pozostałe 2 do 1
| | | | 7! | | 6*7 | |
|B| = | = |
| = |
| =3*7=21 |
| | | 5!*2! | | 2 | |
liczymy |A∩B|
ponieważ biała jest tylko 1 wybieramy 5 kul spośród 6 czarnych i wrzucamy do 2,
pozostałe 2 do 1
| 6 | | 27 | | 6 | | 2 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 27 | | 21 | | 21 | | 7 | |
3 cze 19:54
Amaz: lolol jak zwykle nie doczytałem, że to ma być prawdopodobieństwo warunkowe
3 cze 19:57
aga: Dziękuję bardzo
Basiu i
Amaz.
3 cze 20:21
Asia123: Tam tylko xamiast 67 prz P(A/B) powinno byc 27
4 lut 21:48
hikbl: ⊂⊂∊≥≤Δ
27 wrz 18:01