wykaż
Eta: wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych prawdziwa jest nierówność:
2
1415*(a+b+c+d) ≥15*(a)
115*(b)
215*(c)
415*(d)
815
3 cze 15:22
Eta:
(2)1415
3 cze 15:23
Eta: to dla jasności zapisu
3 cze 15:24
Eta: Godzio 
Podone do tej wczorajszej ( nierówności )

Dasz radę
3 cze 15:47
Godzio: już się zabieram ale nie wiem co wyjdzie
3 cze 15:58
Godzio: ale np. dla a=1 b=1 c=1 d=1
4 * 214/15 ≥ 15
7,6387 ≥ 15
i jest sprzeczność
3 cze 16:10
zKaxy67;dy: A ja lubię Złote Przeboje
3 cze 16:33
Eta:
Ok
Godzio
ma być dla liczb dodatnich >1 ( pomyłkowo wpisałam )
3 cze 17:02
Godzio:
Ale to i tak nie wychodzi bo np. a=b=c=d=10 to
76,38 ≥ 150
może ma być "dla różnych liczb .."
3 cze 17:23
Amaz: a może znak nierówności ma być w inną strone?
3 cze 18:26
Eta:

.... też tak myślę ,że dla różnych.
Wynalazłam, takie zad. i nic nie było powiedziane o liczbach: , a, b, c, d
Wychodzi na to ,że muszą być różne
3 cze 18:27
Godzio: a = 2 b = 3 c = 4 d = 5
26,7 ≥ 62 wiec kicha
3 cze 18:43
martyn: (2x−3)(x+1)−3x(x+1)=0
3 cze 19:03
R.W.16l: (x+1)(2x−3−3x)=0
x+1=0 lub −x−3=0
x=−1 lub x=−3
3 cze 19:50
Eta:
No wreszcie! ....znalazłam błąd w zapisie
1) dla lczb rzeczywistych
dodatnich
2) i powinno być .....(2)
3415 ,
3 cze 22:31
b.: no to się zgadza
4 cze 02:36