ciągi liczbowe
czekolada: co robie zle
| | n2+11n+8 | |
ktore wyrazy ciagu o wyrazie ogolnym an= |
| , n ∊ N+, równają się 17 ? Jakie |
| | n | |
jeszcze wyrazy w tym ciagu sa liczbami naturalnymi ?
i tak ....
n
2−6n+ 8=0
Δ=4
n1= 1 , n2=5
1 sie zgadza z odpowiedzią, 5 już nie .. i faktycznie po sprawdzeniu nie daje to '17' powinno
byc "4" czy Δ tego rozwiazywac nie wolno

i o co chodzi z poleceniem "Jakie jeszcze wyrazy w tym ciagu sa liczbami naturalnymi ? " nie
jest do konca dla mnie jasne .. , dziekuję ; )
3 cze 14:17
Basia:
źle liczysz n
1 i n
2
a
2=a
4=17
a
1 to odpowiedź do drugiego polecenia
chodzi o to, że
jeżeli to ma być liczba naturalna to n musi być dzielnikiem liczby 8
stąd
n=1 lub n=2 lub n=4 lub n=8
3 cze 14:28
Amaz: mi wyszło n1=2 i n2=4
3 cze 14:29
Basia: mnie też Amaz, przeczytaj cały wpis
3 cze 14:31
czekolada: dziekuje Basia : )
3 cze 14:35
Amaz: ta, wiem Barbaro, po prostu dodaliśmy posta w podobnym czasie i ja zrobiłem tylko pierwszą
część zadania.
3 cze 14:40
Basia: sorry, ale nie chciałam, żeby czekolada miała wątpliwości
a swoją drogą, niech ją za ten nick Bozia kocha; idę do sklepu, a już i tak za bardzo przytyłam
3 cze 14:43
czekolada: : ) i właśnie ja też tą "czekoladę" muszę ograniczyć

bo chyba powoli konczy sie wiek "jedz
ile chcesz i co chcesz " .. zaczynam widziec rezultaty

. dziekuje jeszcze raz za pomoc.
3 cze 15:31