3 cze 14:16
Jack:
1) w ciągu arytm. o wyrazach a,b,c mamy taką zależność: 2b=a+c . Podstaw wyrazu ciągu i wylicz
"a".
3 cze 14:19
Jack:
2) bardzo podobnie, zależność jaką spełniają kolejne wyrazy ciągu geom. a,b,c wygląda tak:
b2=a*c. Podstaw dane i wyznacz "x" (na oko można wstawiać i sprawdzać). A skoro 4,x 9 ma być
rosnący to szukasz liczby więszej od 4 ale mniejszej od 9.
3 cze 14:21
Basia:
Przejrzyj wczorajsze posty.
Ktoś (chyba Godzio) wczoraj to rozwiązywał.
3 cze 14:30
3 cze 14:34
Jack: 3) żeby policzyć sumę 4 wyrazów c. arytm. mając dany a
1 i a
4 możesz od razu podstawić do
| | 1−qn | |
4) tutaj podstaw to wzoru Sn=a1* |
| , gdzie q to iloraz ciagu, a1 pierwszy wyraz, |
| | 1−q | |
n ilośc wyrazów. Wszystko masz dane.
5) skorzystaj ze wzoru: c*log
a b= log
a b
c Zauważ, że 4
3=8
2.
6) log
a b + log
a c = log
a b*c
| | 8 | | 5x+4 | |
7) określ dziedzinę (mianownik ≠ 0) i podobnie jak |
| =2 ⇔ 8= 4*2, zrób |
| =3 |
| | 4 | | 2x−1 | |
3 cze 14:35
Jack: eh... a chciałem sobie odpuścić...
3 cze 14:36