Schemat Hornera
Damian: Skoro liczby:
5 = (101)2
x5 = x((1*2+0)*2+1) = x((2)*2+1) = (x2)2 * x
13 = (1101)2
x13 = x(((1*2+1)*2+0)*2+1) =
=x(((2+1)*2)*2+1) =((x2 * x)2)2*x
Zapisz liczby 13959 oraz 12959 w systemie binarnym oraz przeprowadź analogicznie postępowanie
jak wyżej.
3 cze 12:41
Damian:
3 cze 13:10
Basia:
13959=13958+1
13958=2*6976=2*2*3488=2*2*2*1744=2*2*2*2*872 = 2*2*2*2*2*436 =
25*2*218=26*2*109 = 27(1+108) = 27+27*108 =
27+27*2*54=27+28*2*27 = 27+29(1+26)=
27+29+29*2*13 = 27+29+210*(1+12)=
27+29+210+210*2*6 =
27+29+210+211*2*3=
27+29+210+212*(1+2)=
27+29+210+212+213
13959=20+27+29+210+212+213
13959=(11011010000001)2
13959=20+27+29+210+212+213=
x13959 = x1+27+29+210+212+213=
x*(x2)7*(x2)9*(x2)10*(x2)12*(x2)13
x*(x2)7+9+10+12+13 =
x*(x2)7(1+2+3+5+6)=
x*(x2)7*(x2)17 =
x*(x2)24=
x*x48 = x*(x3}16 =
x*(x*x2)16=
x*[(x*x2)2]8
12959=1+12958 =
20+2*6479 =
20+21(1+6478)=
20+21+21*2*3239=
20+21+22(1+3238)=
20+21+22+22*2*1619 =
20+21+22+23(1+1618)=
20+21+22+23+23*2*809=
20+21+22+23+24(1+808)=
20+21+22+23+24+24*2*404=
20+21+22+23+24+25*202=
20+21+22+23+24+25*2*101=
20+21+22+23+24+26(1+100)=
20+21+22+23+24+26+26*2*50=
20+21+22+23+24+26+27*2*25=
20+21+22+23+24+26+28(1+24)=
20+21+22+23+24+26+28+28*2*12=
20+21+22+23+24+26+28+29*2*6=
20+21+22+23+24+26+28+210*2*3=
20+21+22+23+24+26+28+211*(1+2)=
20+21+22+23+24+26+28+211+212
12959=(1100101011111)2
3 cze 13:33
Bogdan:
No, no! Że też
Basiu chciało Ci się tyle pisać, podziwiam
3 cze 13:37
Basia: Ctrl+C; Ctrl+V
Witaj Bogdanie
3 cze 14:08
Damian: Dziękuję

Zauważyłem jeden błąd...
13959 = (11011010000111)
2 a nie (11011010000001) bo 13929 : 2 = 6979

Potem on się
ciągnie... ale to nic...
Ale znam już zasadę działania dzięki BASI a na tym mi zależało

DZIĘKUJĘ


3 cze 14:11
Basia:
13929 = 1+13928=1+2*6964
fakt gdzieś tam się pomyliłam
3 cze 20:06
Basia: ale to było
13959=1+13958=1+2*6979
i fakt pomyliłam się
3 cze 20:10
Ktos :): Nr indeksu: 13959
13959 = (11011010000111)
2
Reszta
13959 : 2 = 6979 1
6979 : 2 = 3489 1
3489 : 2 = 1744 1
1744 : 2 = 872 0
872 : 2 = 436 0
436 :2 = 218 0
218 : 2 = 109 0
109:2 = 54 1
54 : 2 = 27 0
27:2 = 13 1
13:2 = 6 1
6:2 = 3 0
3:2 = 1 1
1:2 = 0 1
13959 = 2
0 + 2
1 + 2
2 + 2
7 + 2
9 + 2
10 + 2
12 + 2
13
x
13959 = (x
2)
0 *(x
2)
1*(x
2)
2*(x
2)
*7*(x
2)
9*(x
2)
10*(x
2)
12*(x
2)
13
x
13959 = x * (x
2)
1+2+7+9+10+12+13
Tylko co teraz


Skoro pierwsza potęga to 1 czy można 1+2 = 3 wtedy byłoby 3+7+9+10+12+13

potem 3(1+4+6+7+9+10) .... Mogło by tak być


Ciekawe zadanie
3 cze 22:00
Basia:
Metoda rozkładu na pewno dobra.
Nie bardzo wiem o co chodzi z tymi potęgami x.
Z podanych przykładów wynikałoby, że chodzi zapisanie w postaci potęg z wykładnikiem 1 lub 2,
ale to przecież też można na 100 różnych sposobów zrobić.
4 cze 04:19
R.W.16l: Omg, co to za diabelstwa
4 cze 11:45