Asymptoty
Karol: Witam czy mogłby ktos podac asymptoty nastepujacej funkcji?

f(x)=2x−
3x2
3 cze 09:55
AS:
Zał. x > 0
asymptota pionowa: x = 0
asymptota ukośna: y = 2*x
3 cze 11:10
Karol: dzieki AS!
3 cze 11:24
Basia:
dlaczego x>0 ?
moim zdaniem tylko x≠0
3 cze 12:00
AS:
| | 1 | |
Funkcja ma postać y = 2*x − |
| |
| | 4√x3 | |
dla x < 0 x
3 przybiera wartości ujemne,a pierwiastek
stopnia czwartego nie istnieje dla tych wartości.
Wykres potwierdza moje założenie.
3 cze 12:56
Bogdan:
Przy powiększeniu widoku tej strony, np. stosując kilkakrotnie skrót klawiszowy
Ctrl i
+, można odczytać zapisany przez
Karola wzór funkcji:
3 cze 13:04
AS: Dzięki Bogdanie!
| | 3 | |
Oczywiście dla funkcji y = 2*x − |
| dziedziną jest zbiór R − {0}. |
| | x2 | |
Równania asymptot pozostają takie same jakie podałem.
Ot nieporozumienie.
Ukłony dla Basi,Bogdana i całej reszty.
3 cze 13:12
Bogdan:
3 cze 13:14
Eta:
"cała reszta" ....... również pozdrawia ...... miłego dnia
3 cze 13:18
Basia:
Witajcie !
Przyzwyczajenie jest jednak drugą naturą człowieka.
Przyzwyczajenie do tego jak wyglądają ułamki budowane przy pomocy "u" też.
Nawet mi do głowy nie przyszło, że to może być 2x−x−3/2, a rzeczywiście mogłoby.
Pozdrawiam
3 cze 14:18