Proszę o Pomoc Eta ratuj :D
Biały:

(ETA ratuj) Oblicz pole powierzchni całkowitej o objętość Graniastosłupa prawidłowego.
W tym że przekątna ściany Wynosi 6 cm
A wysokość podstawy 3 cm
Proszę o Pomoc Bo Mi strasznie dziwne wyniki powychodziły
3 cze 09:29
R.W.16l: Nie jestem Eta, ale pomogę
3 cze 11:04
R.W.16l: Podstawa gran. praw. − trójkat o wys. 3, czyli
a
√3=6
a=2
√3
H liczymy z pitagorasa
H=
√62−22√32=
√36−12=
√24=2
√6
P
ściany bocznej=2
√6*2
√3=4
√18
Mamy dwie podstawy i 3 ściany boczne, czyli
P
C=6
√3+8
√18
3 cze 11:12
R.W.16l: | | 1 | |
za pierwszym razem wyszło mi ładnie 40 |
| √3 ale zauważyłem, ze a nie równa się 3√3 |
| | 2 | |
tylko 2
√3
3 cze 11:14
R.W.16l: a! 4√18=4√9*2=12√2... tego nie zauważyłem
3 cze 11:16
Biały: A tam nie bedzie 12√18 zamiast 8√18
3 cze 11:27
R.W.16l: tak, 12...
3 cze 14:21