pomóżcie w obliczeniach PROSZĘ :D
Stachu_wwy: Odcinek łączący środki ramion trapezu ma 10 cm, a odcinek łączący środki przekątnych ma długość
3 cm. Oblicz długość podstaw trapezu

Pomóżcie w obliczeniach albo chociaż nakierujcie
3 cze 07:56
Basia:

AM=MC=x
CS=y
MS = x−y
AS = x+y
tr.ASB ~ tr.NSN
a3=
x+yx−y
tr.MSN ~ tr.CSD
3b=
yCS
tr.ASB ~ tr.CSD
ab=
x+yCS
ponadto
a+b2=10
powinno już dać się policzyć
3 cze 11:49
Eta:

można też tak:
| a+b | |
IEFI= |
| = 10 −−−− środkowa trapezu
|
| 2 | |
to: a+b= 20
i a−b= 6
−−−−−−−−−−
2a= 26 =>
a= 13 to: b= 13−6=
7
odp:
a=13 b= 7
| a−b | |
uzasadniam ,że IMNI= |
|
|
| 2 | |
IFEI= IFMI+IMNI+INEI
z podobieństwa trójkątów ΔACD ~ ΔAFM => IFMI=
12b
i ΔBCD ~ ΔBNE => INEI=
12b
| a+b | | a+b−2b | |
to: IMNI= IFEI − 12b −12b = |
| −b= |
|
|
| 2 | | 2 | |
c.n.u
3 cze 13:04