Funkcja Wymierna HELP!!!
BartekW: Naszkicuj y=3/x+2 −3 podaj równania asymptot, dziedzinę, zbiór wartości, miejsca zerowe
2 cze 19:29
Eta:
D
y= R \ {−2} , ZW= R \ {−3}
asyptota pionowa : x= −2
asymptota pozioma: y= −3
Miejsca zerowe:
| | 3 | | 3 | |
y=0 <=> |
| −3=0 <=> |
| = 3
|
| | x+2 | | x+2 | |
3(x+2)=3 <=> ...........
x= −1
Wykresem jest hiperbola
2 cze 19:55
AS: Do Ety!
Czemu tolerujesz błędne zapisy funkcji.
| | 3 | |
W podanym zapisie funkcja ma postać y = |
| − 1 |
| | x | |
i będąc konsekwentnym Twoje rozwiązanie jest błędne.
3 cze 09:10
Basia:
Bo zdrowia i nerwów szkoda.
3 cze 12:09
Bogdan:
Dzień dobry

Uważam, że trzeba wprowadzić zwyczaj zwracania uwagi na poprawne zapisy przy podawaniu
wskazówek lub rozwiązań zadań.
Pozdrawiam wszystkich pomagierów
3 cze 12:25
Eta:
AS ..... jesteś "czepialski"

gdyby tak było, to po co pisać : 3 −2 ( skoro = +1 )
Pozdrawiam
3 cze 13:14
Eta:
sorry .... 2 −3 = −1
3 cze 13:17
AS: Będziemy się kłócić.
Tak pisząc wyrażenia i następnie obliczając niejeden obleje egzamin pisemny.
Jak można tolerować takie niechlujstwo.
Zacznijmy wszyscy wprowadzać swoje reguły zapisu,obliczeń itp.
i zobaczymy co z tego wyniknie.
Matematyka jest przedmiotem ścisłym i należy podawać wyrażenia
jednoznacznie i prawidłowo.
3 cze 13:20
Eta:

3 cze 13:24
AS: Ale ładne języczki.Tylko tyle − nie ma ich więcej?
3 cze 13:41