matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
FUNKCJA WYMIERNA
BartekW:
Podaj wzór proporcjonalności odwrotnej jeśli A=(−3;1)
2 cze 19:27
Eta:
a
y=
dla x ≠0 i a ≠0
x
A( −3, 1) podstawiamy: za y= 1 x= −3
a
1=
=> a= −3
−3
−3
to: y=
x
2 cze 21:11