Obliczyć za pomocą liczby e, proszę pomóżcie
warunek:
2 cze 19:26
Basia:
| 2n−1 | | 2n+3−4 | | 4 | |
| = |
| = 1− |
| = |
| 2n+3 | | 2n+3 | | 2n+3 | |
t=
2n+34
4t=2n+3
2n=4t−3
n = 2t−
32
5n = 10t−
152
G = lim
t→+∞ (1−
1t)
10t−152 =
| | (1−1t)10t | |
limt→+∞ |
| = |
| | (1−1t)152 | |
| | [(1−1t)t]10 | |
limt→+∞ |
| = |
| | (1−1t)152 | |
2 cze 21:46
warunek: dlaczego w przedostatniej linijce mianownik wyszedł 1?
3 cze 01:53
Basia:
bo 1−1t → 1−0=1 ⇒
(1−1t)α → 1α=1 (dla dowolnej liczby skończonej α)
a 152 jest bez wątpienia liczbą skończoną
3 cze 11:36