Rozwiąż równanie
POMOCY: Rozwiąż równanie
y=3(2−|x|)2−5x2+3x+20=2(|x|−4)2
2 cze 18:36
Godzio:
3(2−|x|)
2 − 5x
2 + 3x + 20 = 2(|x|−4)
2
3(5 − 4|x| + x
2) − 5x
2 + 3x + 20 = 2(x
2 − 8|x| + 16)
15 − 12|x| + 3x
2 − 5x
2 + 3x + 20 = 2x
2 − 16|x| + 32
4x
2 − 4|x| − 3x − 3 = 0
1
o x < 0
4x
2 + 4x − 3x − 3 = 0
4x(x+1) − 3(x+1) = 0
(x+1)(4x−3) = 0
| | 3 | |
x = −1 v x = |
| − odrzucamy |
| | 4 | |
2
o x ≥ 0
4x
2 − 4x − 3x − 3 = 0
4x
2 − 7x − 3 = 0
Δ = 49 + 48 = 97
√Δ =
√97
wylicz pierwiastki i sprawdź czy zgadzają się z przedziałem
2 cze 19:08
POMOCY: A czy można to wyliczyć w inny sposób np. 5x2 zamienić na 5|x|
2 cze 19:57
Godzio: jedynie co to 5x2 = 5|x|2
2 cze 20:46