matematykaszkolna.pl
Może ktoś zaradzić? Dudi: Witam wszystkich, mam takie jedno, może małe, czy też duże pytanko. Pytanie brzmi, czy jest ktoś w stanie znaleźć, lub napisać mi jakieś arcytrudne zadanie matematyczne, w który będzie w pierony ( dużo po Waszemu) różnych znaczków, typu sigma, fi etc Zapytacie po co mi to? No tak, każdy może zapytać, co za debil spamuje tu forum. Ale nie, chcę po prostu na zakończenie gimnazjum, jako uczeń kończący z bardzo słabą oceną ( los pokrzyżował szyki : /) i chcę napisać rano na tablicy jakieś całki, logarytmy, wielomiany, ciągi i pochodną, i całkę funkcji. Co się tylko da. Zmówiłem się już z kilkoma kumplami, że wparujemy do szkoły, jak tylko otworzy woźny koło 6, więc do 8 jest czasu. Będzie to niezapomniane przez nauczycielkę, a podkreślimy znajomość różnych tam tych "rzeczy". Więc ma ktoś jakieś trudne działania, nie obchodzi mnie, jaki poziom, ważne, żeby były tak trudne, żeby oczy się łamały patrząc na nie. Może być fizyka kwantowa, i różne takie rzeczy, o których przeciętnemu człowiekowi się nie śniło. Mogą być tez różne prawa, ważne, żeby z tego wychodził jakiś realny wynik. Chcemy zrobić tak: Masz problem z matematyka? Zadzwoń: I jakiś przykładowy numer komórkowy, który jest wynikiem tego. Lub może być i bez tego. Ważne, żeby rzeczy były trudne, a nie, przepraszam, ARCYTRUDNE
2 cze 18:23
2 cze 18:30
2 cze 18:32
2 cze 18:35
Eta: Wystarczy .............
2 cze 18:36
Dudi: Już sprawdzam
2 cze 18:40
Dudi: całka potrójna 9 stopnia z logarytmu naturalnego granicy sinusa z pierwiastka sześciennego po obszarze omega −takie zadanie dałoby się rozwiązać? Jeśli ktoś potrafi Jeśli ktoś oglądał studenta dziennego budownictwa oraz Kazimierza D. leniwie oblizującego brwi . Eta, 1 link i 3 jest super, a coś jeszcze? Może, znasz coś takiego,żeby połączyć logarytmy, z ciągami w całce oraz coś z trygonometrią?
2 cze 18:46
Amaz: To może taki wzorek: ∫f'(x)*g'(f(x))dx=g(f(x)) przykład:
 (cosx)dx (cosx)dx 

= 2 ∫

= 2sinx
 x 2x 
2 cze 18:50
Dudi: No ciekawe. Musze się trochę w całkach zorientować, żeby nauczyciel mnie nie zagiął. co można polecić. Super Amaz, ten też mi się przyda, już na kartkę wszystko notuję
2 cze 18:53
Amaz: A teraz może coś łatwego, tutaj będę sumował od k=1 do 2n
 1 1 1 1 1 n 1 1 
(

+

+...+

) = ∑

=

=

n+1 n+2 3n n+k n n+k n 
 k 
1+

n 

1 k 
Niech f(x)=

, gdzie x=

, więc ta cała suma dąży (przy n→) do całki oznaczonej,
 1+x n 
gdzie bedziemy całkować na przedziale od 0 do 2
 1 
∫f(x)dx = ∫

= ln|x+1| teraz policzymy przyrost tej funkcji od argumentu x=0, do x=2
 1+x 
ln3 − ln1 = ln3, bo ln1=0
 1 1 1 
Czyli taka suma (

+

+...+

) dąży przy n→ do ln3
 n+1 n+2 3n 
2 cze 19:06
Dudi: To może jakaś potrójna całeczka teraz na ruszt poleci? Amaz − Wielki jesteś. Wszystko zapisuję w try miga( nie wiem ,czy się to razem, czy osobno pisze )
2 cze 19:10
Dudi: A taka całka, rozwiązałby ktoś: 5 y=∫x2dx −1 5 i −1, jest na górze i na dole, w tej calce, jak nie wiecie o co chodzi, to dokladniej wytluamcze
2 cze 19:19
Amaz: Ok mam coś jeszcze fajnego Wyobraźmy sobie taki szereg geometryczny:
 1 a1 
1−x+x2−x3+x4−...=

, no bo wzór na sumę szeregu geometrycznego to:

, tutaj
 1+x 1−q 
są może pewne niescisłości, ale nie chciałbym psuć tego co zaraz wyjdzie emotka No więc mamy taką równość, proponuję nałożyć całkę nieoznaczoną, na obie strony równości, wtedy otrzymamy:
 x2 x3 x4 
x−

+

+...=ln|x+1|
 2 3 4 
Teraz zobaczmy co się dzieje, dla x=1
 1 1 1 
1−

+

+...=ln2
 2 3 4 
 (−1)n+1 
A więc suma takiego szeregu naprzemiennego ∑

= ln2 emotka
 n 
2 cze 19:21
walet: Amaz, Eta i inni − nie dajcie się podpuszczać niby słabemu gimnazjaliście
2 cze 19:32
Eta: Wyczułam ... "pismo nosem" ... podałam tylko linki, ........nie napracowałam się tak, jak Amaz emotka
2 cze 19:36
Amaz: Dla mnie to coś fajnego, móc pokazać komuś ciekawe, matematyczne zagadnieniaemotka
2 cze 19:39
Eta: emotka
2 cze 19:56
Dudi: walet − w jaki sposób ich podpuszczam? Amaz, szczerze mówiąc, to ten szereg geometryczny związany jest z ciągami, tak? BO szczerze, dzięki tej stronie, większość rzeczy się nauczyłem, choć i tak z tróją wychodzę na koniec −.−. Dlatego chce taki JOKE zrobić na koniec roku, jak już zachowanie wystawią i oceny
2 cze 20:14
Dudi: A przepraszam, nie szereg geometryczny, lecz : "Amaz: A teraz może coś łatwego, tutaj będę sumował od k=1 do 2n "
2 cze 20:14