:
/
) i chcę napisać rano na tablicy jakieś całki, logarytmy, wielomiany, ciągi i pochodną, i
całkę funkcji. Co się tylko da. Zmówiłem się już z kilkoma kumplami, że wparujemy do szkoły,
jak tylko otworzy woźny koło 6, więc do 8 jest czasu. Będzie to niezapomniane przez
nauczycielkę, a podkreślimy znajomość różnych tam tych "rzeczy". Więc ma ktoś jakieś trudne
działania, nie obchodzi mnie, jaki poziom, ważne, żeby były tak trudne, żeby oczy się łamały
patrząc na nie.
Może być fizyka kwantowa, i różne takie rzeczy, o których przeciętnemu
człowiekowi się nie śniło. Mogą być tez różne prawa, ważne, żeby z tego wychodził jakiś realny
wynik.
Chcemy zrobić tak:
Masz problem z matematyka? Zadzwoń:
I jakiś przykładowy numer komórkowy, który jest wynikiem tego. Lub może być i bez tego. Ważne,
żeby rzeczy były trudne, a nie, przepraszam, ARCYTRUDNE
.............

Jeśli ktoś potrafi
Jeśli ktoś oglądał studenta dziennego budownictwa oraz Kazimierza D. leniwie oblizującego brwi
.
Eta, 1 link i 3 jest super, a coś jeszcze?
Może, znasz coś takiego,żeby połączyć logarytmy, z ciągami w całce oraz coś z trygonometrią?
| (cos√x)dx | (cos√x)dx | |||
∫ | = 2 ∫ | = 2sin√x | ||
| √x | 2√x |

| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | n | 1 | 1 | ||||||||||||||||||
( | + | +...+ | ) = ∑ | = | ∑ | = | ∑ | ||||||||||||||||||
| n+1 | n+2 | 3n | n+k | n | n+k | n |
|
| 1 | k | |||
Niech f(x)= | , gdzie x= | , więc ta cała suma dąży (przy n→∞) do całki oznaczonej, | ||
| 1+x | n |
| 1 | ||
∫f(x)dx = ∫ | = ln|x+1| teraz policzymy przyrost tej funkcji od argumentu x=0, do x=2 | |
| 1+x |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Czyli taka suma ( | + | +...+ | ) dąży przy n→∞ do ln3 | |||
| n+1 | n+2 | 3n |
)
| 1 | a1 | |||
1−x+x2−x3+x4−...= | , no bo wzór na sumę szeregu geometrycznego to: | , tutaj | ||
| 1+x | 1−q |
No więc mamy taką
równość, proponuję nałożyć całkę nieoznaczoną, na obie strony równości, wtedy otrzymamy:
| x2 | x3 | x4 | ||||
x− | + | − | +...=ln|x+1| | |||
| 2 | 3 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
1− | + | − | +...=ln2 | |||
| 2 | 3 | 4 |
| (−1)n+1 | ||
A więc suma takiego szeregu naprzemiennego ∑ | = ln2 ![]() | |
| n |

podałam tylko linki, ........nie napracowałam się tak, jak Amaz
Amaz, szczerze mówiąc, to ten szereg geometryczny związany jest z ciągami, tak?
BO szczerze, dzięki tej stronie, większość rzeczy się nauczyłem, choć i tak z tróją wychodzę na
koniec
−.−. Dlatego chce taki JOKE zrobić na koniec roku, jak już zachowanie wystawią i
oceny