Godzio:
1. Te liczby tworzą ciąg geometryczny jeśli jest spełniony warunek:
a
n2 = a
n−1 * a
n+1
w tym wypadku:
(x+8)
2 = (x−1)(x−10)
x
2 + 16x + 64 = x
2 − 11x + 10
27x = − 54
x = − 2
2.
Obliczamy r i podstawiamy dane do wzoru ogólnego ciągu:
a
2 = a
1 + r a
1 = 2
r = −3
a
n = a
1 + (n−1)r
a
n = 2 − 3(n−1) = 2 −3n + 3 = −3n + 5
an = −3n + 5
3. Obliczamy a
9.
a
9 = a
1 + 8r = −5 + 16 = 11
i podstawiamy do wzoru na sumę
| | a1 + a9 | | −5 + 11 | | 6 * 9 | |
S9 = |
| * 9 = |
| * 9 = |
| = 27 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4. a
1 = 1 a
n = n
| | a1 + an | | 1 + n | | n + n2 | |
Sn = |
| * n = |
| * n = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5.
2log
52 + log
53 = log
54 + log
53 = log
512
4x − 2 = 3
4x = 5