2 cze 17:50
Jack: zrób z tych punktów wektory i skorzystaj ze wzroru na iloczyn sklarny
u=[u
1,u
2] oraz v=[v
1,v
2], α− kąt między wektorami,
| | u1*v1+u2*v2 | |
cos α= |
|
|
| | |u| * |v| | |
Potem z tablic dla cosα odczytaj co to za kąt.
2 cze 17:54
michalek: Ok, dzieki, juz sie biorę
2 cze 18:06
Jack:
2 cze 18:09
Eta:
można też tak:
policz długośći boków IABI, iACI , IBCI
trójkąt będzie równoramienny
wystarczy policzyć miarę kąta γ między ramionami
ze wzoru cosinusów
pozostałe dwa kąty mają równe miary "α"
2 cze 18:18