Doprowadź do najprostszej postaci
Matado: Nie moge sobie z tym poradzić...
f(x)=2x+5+2x+3−24*2x
f(x)=2x* 25+ 2x* 23−3 *2x
I ta "3" wszystko psuje...
2 cze 17:22
Jack: zrób podstawienie t=2x, t>0. Pamiętaj że ab+c=ab*ac.
2 cze 17:24
Matado: No tak.... zapomniałem

Dzięki!
2 cze 17:25
Matado: Yy...
Wyszło mi f(x)=16t
I nie wiem co z tym zrobić...
2 cze 17:34
Jack:
f(t)=32t+8t−3t=37t
Jeśli chcesz to rozwiąząć (a nie tylko zapisać w najprostszej postaci) to napisz:
37t=0
wróć do podstawienia t=2x i podaj "x" (o ile istnieje).
2 cze 17:44
Matado: Nadal coś mi nie wychodzi....
To może napisze całe zadanie.
Przekształcając wykres f(x)=2x, narysuj wykres funkcji g(x)=2x+5+2x+3−24*2x
No i właśnie próbuje doprowadzić to g(x) do prostszej postaci, ale nie wychodzi...
2 cze 17:52
Jack:
W takim razie wyciagnij 2x przed nawias i po sprawie. Zbadaj współczynnik domnożony do 2x
(większy od 0 , mniejszy 0, większy od 1, mniejszy od 1). Od tego zależy jak "wygnie się"
funkcja wykładnicza.
2 cze 17:56
Kasia: −4(2x+0,5)
27 wrz 16:19
Kasia: zapisz w jak najprostszej postaci
a) −4(2x+0,5)
b) 3(x2−2)−(5−6x2)
c) −3(1−2y)+1/2(6−12y)
d) −(x−2)−4(1/2−x)
27 wrz 16:24