chemia
megi: chemia:bardzo proszę o pomoc:
1.Końcowym produktem rozpadu U (A=238, Z=92) jest Pb (A=206, Z=82). Oblicz, ile i jakie cząstki
zostały wyemitowane podczas tego rozpadu. Zapisz równanie.
2.Oblicz ile cząsteczek Alfa i Beta −wypromieniuje atom {82}208Pb przemieniając się w atom
rtęci {200}{80}.zapisz równanie reakcji.
3.Oblicz ile cząsteczek Alfa i Beta −wypromieniuje atom tor23290Th przemieniając się w
atom ołowiu {208}{82}.zapisz równanie reakcji.
2 cze 13:14
robinka: 2. 2α oraz 2B−
3.6α i 4β−
1.8αi 6Bβ−
2 cze 13:26
megi: A byłabyś tak miła,żeby zrobić obliczenia?
2 cze 13:28
robinka:
1.8α i 6β−
2.2α i 2β−
3.8αi 6β−
2 cze 13:29
robinka: zrobie, za chwile podeśle
2 cze 13:30
megi: dziękuję
2 cze 13:30
robinka:
1.U23892 +8α−−>Os20676+6β−−−>Pb20682 > można to rozpisać na poszczególne
rozpady
2. Pb20882+2α−−>Pt200{78}+2β−=Hg20080
3. ma być 6α i 4β− czyli Th23290+6α−−>Pt20878+4β−=Pb20882
2 cze 13:40
robinka: Mateuszu luknij na to jeżeli możesz

pozdrawiam
2 cze 13:41
megi: dziękuję bardzo.Miłego dnia
2 cze 13:44