Podaj wzór funkcji kwadratowej f(x) wiedząc że do jej wykresu należą punkty
asia0505: Podaj wzór funkcji kwadratowej f(x) wiedząc że do jej wykresu należą punkty A (0,1), B (1,3)
C(−1,1) a następnie wykonaj wykres tej funkcji i na jego podstawie rozwiąż nierówność f(x)≥0.
2 cze 12:54
Basia:
f(x)=ax2+bx+c
f(0)=1
f(1)=3
f(−1)=1
f(0)=a*02+b*0+c=c
f(1)=a*12+b*1+c=a+b+c
f(−1)=a*(−1)2+b*(−1)+c = a−b+c
stąd:
c=1
a+b+c=3
a−b+c=1
rozwiąż ten układ równań
napisz wzór funkcji
potem Δ i pierwiastki
rysujesz parabolę
odczytujesz gdzie ax2+bx+c≥0
2 cze 13:07