mam prosbe mógłby mi ktoś zrobić i wytłumaczyc ten przykład z całek
tomek: x2dx
−−−−−
5−x6
2 cze 11:36
Basia:
t = x
3
dt = 3x
2 dx
x
2 dx =
dt3
można to zrobić dwoma różnymi sposobami
1.
dt =
√5 du
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (1−u)(1+u) | | 1−u | | 1+u | |
A(1+u)+B(1−u)=1
u(A−B)+(A+B)=1
A−B=0
A+B=1
−−−−−−−−−−−−−−−
2A=1
A=
12
B=
12
| | √5 | | 1 | | 1 | |
J = |
| * [ 12∫ |
| du + 12∫ |
| du ]= |
| | 15 | | 1−u | | 1+u | |
| √5 | |
| *[ ln|1−u|+ln|1+u| ] +C = |
| 30 | |
2.
od razu rozłożyć
5−t
2 = (
√5−t)(
√5+t)
i dalej na ułamki proste jak w 1
2 cze 12:01
tomek: czy napewno to jest dobry wynik ? mi wyszło cos innego
2 cze 18:19
2 cze 18:32
Basia:
piąty rząd od dołu (nie licząc 2.)
minus mi "uciekł"
| √5 | |
| *[ −ln|1−u|+ln|1+u| ] +C = |
| 30 | |
| √5 | | t | | t | |
| *[ln|1+ |
| |−ln|1− |
| | +C= |
| 30 | | √5 | | √5 | |
| √5 | | x3 | | x3 | |
| *[ ln|1+ |
| |−ln|1− |
| | ]+C |
| 30 | | √5 | | √5 | |
co po przekształceniach daje to samo co w Twoim linku z zastrzeżeniem, że tam została pominięta
wartość bezwzględna, co raczej jest niedopuszczalne, chyba, że zawężono dziedzinę
2 cze 22:28
b.: a skoro już jesteśmy przy stronie wolframalpha.com (zob. link 2 posty wyżej), to po wpisaniu i
policzeniu tam całki można wcisnąć ,,show steps'' i pokazuje się rozwiązanie krok po kroku;
akurat w tym przypadku może niezbyt zrozumiałe w pewnych miejscach, ale często jest świetne,
np.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=int+x+cos^4%28x%29++dx
(całka z x cos
4(x) krok po kroku wyjaśniona jest bardzo łopatologicznie)
3 cze 10:49