B: Siostra i brat jeżdżą rowerami z domu do odległości o 6 km szkoły. Siostra jeździ z
prędkością 200m/min, a starszy od niej brat 250m/min. Oblicz o ile minut później brat
może wyjechać z domu, żeby dogonić siostrę przy szkole ?
15 gru 15:42
xpt: Jeśli to zadanie na matematykę to moje rozwiązanie jest poprawne, jeśli na fizykę to
m/min musisz zamienić na km/h
Korzystasz z wzoru
V=S/t
Jeśli na matemnatykę to możesz od razu użyć wzoru t=S/V, a jeśli na fizykę to musisz
przkształcać
V1=200 m/min
V2=250m/min
S1=S2=6km=6000m
t1=?
t2=?
Δt=t2-t1
Δt=(6000m)/(200m/min) - (6000m)/(250m/min) = 30min - 24 min =6 min
Odp. Jeżeli brat wyruszy 6 minut później to rodzeństwo dotrze do szkoły równocześnie.
15 gru 17:43
E: thx.
15 gru 18:36