Wykaż, że
ron: Wykaż, że liczby √2 , √3 , √11 nie są wyrazami żadnego ciągu arytmetycznego(niekoniecznie
kolejnymi).
2 cze 02:14
Basia:
gdyby były wyrazami ciągu arytmetycznego to musiałyby istnieć liczby całkowite m,n takie, że
m≠n
m,n≠0
√11=
√2+n*r
√11=
√3+m*r
√3+m*r=
√2+n*r
n*r−m*r=
√3−
√2
| | √3−√2 | |
√11=√2+n* |
| /*(n−m) |
| | n−m | |
(n−m)
√11=(n−m)
√2+n(
√3−
√2)
(n−m)
√11=n
√3−m
√2 /()
2
(n−m)
2*11= 3n
2−2n*m*
√6+2m
2
2nm
√6=3n
2+2m
2−(n−m)
2*11
niewymierna = wymierna
sprzeczność
założenie fałszywe ⇒
√2,
√3,
√11 nie mogą być wyrazami żadnego ciągu arytmetycznego
2 cze 14:52
Jack: ciekawe zadanie... na "oko" wydawałoby się że da się jednak upchnąć kilka "r"−ów pomiędzy 1 i 2
oraz 2 i 3 wyraz...
2 cze 16:32