gaga:
1/ równanie okręgu w tej postaci to
x
2 +y
2 -2ax - 2by +c=0 gdzie S(a,b) r
2= a
2+b
2 -c
przy czym a
2 +b
2 -c >0
1/ widać ,że a= 0 b= -2 czyliS(0,-2) c= - 5
sprawdzamy warunek na r
2
r
2= 0 + (-2)
2 -(-5)= 4+5= 9 >0 więc r=3 czyli przedstawia okrąg

np; 4/ a= 1 b = -8
( liczysz to tak przy x jest -2 dzielisz przez -2 czyli a= 1)
przy y jest 16 dzielisz przez -2 czyli b= -8
c-- wyraz wolny czyli c= 66
więc S( 1, - 8)
liczymy r
2= 1 + 64 -66 = -1 <0 a ma być >0 czyli to nie jest okrąg

pozostałe podobnie już dasz radę

powodzenia